Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie powróciły na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają też inne, do tej pory mniej znane warzywa i owoce. Kiedy mówimy o leczniczych zaletach fermentowanej żywności nie można zapomnieć także o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy albo rozmaitego typu […]
Dzieci też mogą gotować – warsztaty kulinarne dla dzieci
Dzieci lubią uczestniczyć w gotowaniu – podawać i wybierać składniki czy dekorować ciasta. Chciałabyś rozwinąć zapał kulinarny Twojego malucha? Zapisz je na warsztaty kulinarne dla dzieci. Od nas dowiesz się, jak wyglądają takie lekcje. Atuty kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą uczestniczyć pociechy w przedziale wiekowym od […]
Jakie pieczywo powinno się kupować?
Pieczywo to podstawa diety człowieka w naszej kulturze. Jest wyrabiane z wody, mąki soli, mleka, środków spulchniających (najczęściej zakwasu chlebowego lub drożdży) i wszelakich dodatków wzbogacających doznania smakowe, jak przykładowo: mak, słonecznik lub sezam. Dlaczego warto spożywać pieczywo? Pieczywo to pożywienie bardzo bogate w wiele różnorodnych składników energetycznych i odżywczych, […]
Kursy gotowania – ucz się i jednocześnie rozwijaj swoją pasję
Własnoręczne przyrządzanie potraw we własnym domu ma sporo zalet. Największą z nich jest w szczególności oszczędność pieniędzy – spożywanie posiłku w domu jest zazwyczaj dużo tańsze aniżeli częste korzystanie z usług gastronomicznych. Przyjemność płynąca z przygotowania posiłku własnymi rękami jest równie ważna – zwłaszcza, gdy możemy poczęstować nim przyjaciół lub […]
Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem
Od dynamicznego rozwoju branży spożywczej, który zaczął się w zeszłym stuleciu, wyroby jedzone przez nas na co dzień zaczęto standardowo wypełniać przeróżnymi substancjami wydłużającymi ich żywotność. Jednakże wraz z rosnącą wiedzą odbiorców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć oddziaływanie na ich zdrowie, ostatnio coraz częściej szukają oni […]
Obwarzanki, ciastka i pieczywo z Piekarni Pochopień
Smak od 1946 roku – tradycyjna Piekarnia Pochopień Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Utworzona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał […]
Kapsułki kompatybilne z Nespresso – aromatyczne kawy w wielu smakach
Kapsułki do Nespresso są jednymi z najdłużej obecnych w sprzedaży. Zostały opatentowane w Szwajcarii już w 1976 r. i od tego czasu stopniowo pozyskiwały kolejnych zwolenników. W tej chwili jest to marka rozpoznawalna na całym świecie, a ekspresy z tym systemem wytwarza wiele uznanych firm. Czy można kupić zamienniki kapsułek […]
Obwarzanki krakowskie – kulinarny symbol Krakowa
Posiadają wyjątkowy smak, prezentują się bardzo interesująco, natomiast nabyć je możemy wyłącznie w jednym miejscu na świecie. O co chodzi? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są wizytówką dawnej stolicy Polski oraz najważniejszą tradycją tamtejszych piekarzy. Z jakiego powodu szczycą się tak szczególnym zainteresowaniem? Jak produkuje się obwarzanki […]
Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa typowo na święta, którą podajemy zazwyczaj w trakcie Wigilii lub hucznych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których tradycja jedzenia obiadów z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale też jako uzupełnienie […]
Jak upiec chleb na zakwasie?
Samodzielne pieczenie chleba staje się coraz popularniejsze. Można to zrobić na dwa sposoby: z drożdżami lub na zakwasie. Dziś na blogu przedstawiamy tę drugą metodę oraz produkty z naszego Wiejskiego Bazarku, które idealnie się do tego nadają. Chleb na zakwasie – przepis podstawowy 350 ml letniej wody 1 łyżka stołowa […]