Obwarzanki krakowskie – kulinarny symbol Krakowa

Potrzebujesz obwarzanków krakowskich? Sprawdź https://www.piekarniapochopien.com/obwarzanki-i-precle.html.

Posiadają wyjątkowy smak, prezentują się bardzo interesująco, natomiast nabyć je możemy wyłącznie w jednym miejscu na świecie. O co chodzi? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są wizytówką dawnej stolicy Polski oraz najważniejszą tradycją tamtejszych piekarzy. Z jakiego powodu szczycą się tak szczególnym zainteresowaniem? Jak produkuje się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przyjeżdżający do stolicy Małopolski w pierwszej kolejności chcą skosztować akurat opisywanego specjału?

Kiedy powstały obwarzanki krakowskie?

Tradycja wytwarzania obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego wieku. W księgach zaś opisano je sto lat później, gdy odnotowano, iż przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je wyłącznie w okresie przed Wielkanocą, jednak potem jadano je również w pozostałych miesiącach. W XV stuleciu król Jan Olbracht wydał dokument, na mocy którego mogli produkować je wyłącznie piekarze z Krakowa. Taką samą rzecz zrobiła 5 wieków później UE, wpisując je na listę wyrobów tradycyjnych.

Przepis na obwarzanki krakowskie

Obwarzanki posiadają formę pierścienia z wyraźną spiralną powierzchnią i średnicę około 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od dawna wypiekane są w myśl takiej samej receptury. Ich określenie oraz unikalny aromat okazują się skutkiem obwarzania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – na przykład solą lub makiem – i piecze.

Dane firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]