Dodatki i ciastka do kawy – co pasuje do tego napoju?

ciastka do kawy

Wiele osób przywykło do picia kawy zamiast śniadania bądź w biegu przed wyjściem do pracy. Nie powinno to dziwić, gdyż kawa wskutek zawartej w niej kofeinie rozbudza i pomaga z energią stawić czoło zaplanowanym obowiązkom. Tymczasem ignorujemy to, że kawa w zestawieniu z różnorodnymi dodatkami może zmienić się w zniewalający przysmak, przy którym można się rozluźnić po napiętym dniu w pracy. Które zatem słodkości i ciasta świetnie pasują do kawy?

Nugat, czekolada i inne słodycze – co warto przygryzać do kawy?

Z kawą, zwłaszcza jeżeli uwielbiamy pić ją bez dodatku mleka i niesłodzoną, dobrze łączą się wszystkie słodkości, które równoważą jej cierpki smak. To przykładowo:
desery z miodem, toffi oraz karmelem – holenderskie stroopwafle, krówki bądź sezamki – te słodycze doskonale komponują się z popołudniową kawą i dobrą książką;
nugaty – smakowity deser wytwarzany z miodu i ubitych białek jaj, do których dorzuca się orzechy (w całości lub posiekane), czasami z dodatkiem kandyzowanych owoców i kakao. To tradycyjny specjał, który w Europie spożywa się w okresie Bożego Narodzenia we Włoszech, w Hiszpanii i we Francji. Tam także wytwarza się najlepsze słodycze tego typu;
orzechy, migdały i ciastka z ich dodatkiem – czy wybierzemy do kawy lekkie makaroniki pieczone z mąki migdałowej, mieszankę orzechów bądź popularne babeczki z ich dodatkiem, na pewno będziemy usatysfakcjonowani tym smakiem. Należy jednakże pamiętać, że orzechy zawierają sporo tłuszczy, co prawda tych zdrowych, ale i tak radzimy spożywać je z rozwagą;
kruche ciastka – m.in. ciastka owsiane, herbatniki oraz biszkopty, a więc wszystkie słodkości, które można zanurzyć w ciemnym napoju;
cynamonowe ciasta – w grę wchodzą słodkie cynamonowe bułki z ciasta drożdżowego i szarlotki. Ta przyprawa doskonale intensyfikuje walory smakowe kawy (można ją dodać również wprost do napoju, np. posypać nią jedwabną piankę naszej mokki);
czekolada – kawa i parę kostek gorzkiej czekolady to połączenie, które zauroczy nawet najbardziej wybredne osoby. Naturalnie trzeba wybierać czekoladę najlepszej jakości z wysoką zawartością kakao (więcej niż 70%) oraz z niewielką zawartością cukru i tłuszczu. Najlepsze tabliczki czekolady rozpoznaje się po specyficznym chrupnięciu gdy się ją dzieli.

Dane firmy:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]