Kiszonki – zdrowe i popularne przekąski

Zamów kiszone warzywa na https://tinyurl.com/ygvrvf9y.

Kiszonki są tak silnie zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że w naszym odczuciu jest to przede wszystkim słowiański smakołyk, z rzadka wykorzystywany w pozostałych częściach świata. Jednak kiszone przetwory z warzyw lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale również w obu Amerykach oraz w Azji.

Kwaszone przetwory z warzyw znane są ludzkości od tysięcy lat

Historycy potwierdzili, że proces konserwowania żywności przez ich zanurzenie w solance, w soli albo w roztworze octu, stosowany jest przez ludzi od ponad czterech tysiące lat. Ta metoda przypuszczalnie nie pochodzi nawet z Europy, a z rejonu dawnej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, bo niskie pH roztworu, w którym się go zanurza, utrudnia rozwój bakterii gnilnych. Paręset lat wstecz był to najlepszy sposób, aby zwiększyć czas zdatności do spożycia mięsa, warzyw oraz ryb nawet o kilka miesięcy. W wyniku tego pojawił się obyczaj szykowania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszone przetwory z warzyw od zarania swojego istnienia słyną z własności prozdrowotnych, co naturalnie jest prawdą. Mają one między innymi mnóstwo witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kwaszonki, sporadycznie chorowali na cyngę. Co ciekawe, w naszym języku kwaszone przetwory warzywne określa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt np z rzepaku lub topinamburu.

Poza Polską kwaszonki mają odmienny smak

Najczęściej spotykanym kwaszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni generalnie w większości rejonów świata, także w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ten wariant przetworów z warzyw nie cieszy się znaczną popularnością. Natomiast ogórki kiszone są tam bodaj niesłychanie lubianym składnikiem hot-dogów, hamburgerów oraz sandwiczy. W Polsce oprócz ogórka, bardzo popularne są kiszone buraki i kapusta, które wykorzystuje się do przyrządzania zup oraz surówek. Niemniej jednak nie tylko te warzywa można kisić. W różnych regionach świata kisi się m.in. kalafiory, fasolkę szparagową, a także owoce (przykładowo truskawki).

Ocet i Solanka zmieniają teksturę oraz smak warzyw, dodając im kwaśności i chrupkości. Kwaszonki nie tylko warzywne, z czasem lat stały się podstawą albo istotnym dodatkiem do setek przepisów regionalnych. Warto wiedzieć, iż smak kiszonek może być inny w poszczególnych krajach świata, gdyż jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. Tym samym ogórek wyprodukowany podług standardowej polskiej receptury, miał odmienny smak niż ten wyprodukowany np. w Chinach.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]