Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości

Więcej informacji o soli kłodawskiej niejodowanej.

Substancją niezbędną do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie zalety ma różowa sól himalajska i sól kłodawska? Czemu należy wykorzystywać je w gastronomii?

Różowa sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który wspaniale wzbogaca smak potraw. Pomimo, iż nadmierne użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej odpowiednie dawki (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów szacowanych na prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo wartościowych minerałów oraz pierwiastków, m.in. magnez, potas czy żelazo, a zarazem nie posiada szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Sól himalajska wspaniale podkreśla smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, cynku i magnezu

Sól kłodawska natomiast to składnik o wysokim poziomie czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i jest wspaniałym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest m.in. kopalnią cynku, wapnia czy magnezu, czyli pierwiastków potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie traci swoich własności i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest często używana nie tylko w branży spożywczej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]