Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

barszcz czerwony z zakwasu

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa typowo na święta, którą podajemy zazwyczaj w trakcie Wigilii lub hucznych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których tradycja jedzenia obiadów z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale też jako uzupełnienie do wielu posiłków.

Barszcz czerwony – pasuje do krokietów z mięsnym farszem i do kiełbasy

Zdaje się, iż barszcz czerwony to banalny do przygotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest dość pożywnym daniem. Lecz właśnie jego nieznacznie słodkawy, a zarazem kwaskowaty aromat powoduje, iż rewelacyjnie dopełnia się on z różnorodnymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest dużo – jedni wrzucają do niego pierogi z grzybami, mięsem bądź kapustą, inni przedkładają jajo na twardo, ziemniaki oraz kiełbasę. Barszcz czerwony to klasyczne danie na obiad, lecz także apetyczna przekąska bądź ciepła kolacja – wrzący kubek tej zupy świetnie podkreśli smak drożdżówki z mięsnym farszem lub chrupiącego krokiecika z grzybami.

Warto podkreślić, że barszcz czerwony, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą zbyt tuczącą. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bo dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminy z grupy B i witaminę C, jak również dużo żelaza, toteż zaleca się go osobom cierpiącym na anemię. Jednak ze względu na fakt, iż bazą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem nierzadko spożywa się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.

Zakwas z buraków kiszonych na barszcz czerwony – kup albo przygotuj sam

Nie istnieje uniwersalny przepis na barszcz czerwony – każdy szef kuchni stosuje własne ulubione dodatki i w inny sposób doprawia to danie. Niektórzy uwielbiają barszcz na ostro, mocno pieprzny, pozostali dosypują do niego troszkę cukru, żeby wydobyć naturalny słodki aromat buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, gdy przygotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma bardziej specyficzny, kwaśny smak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a jednocześnie ma więcej ważnych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przygotować osobiście, ale proces fermentacji – w zależności od panujących w domu warunków – trwa mniej więcej 7 dni. Jeżeli jednak raptem najdzie cię ochota na to danie, wcale nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz gotowy już zakwas na barszcz czerwony w sklepie bądź online.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]